Uncategorized

Eqrem Çabej

Facebooktwitter
Të shpëtosh përmes punës dhe heshtjesHistoria e një burri, një prej më të zgjuarve që ka pasur vendi ynë...
Historia e një burri që barti mbi vete dhembjen e lirisë së kontrolluar e të rrezikuar, mbase edhe frikën se dija vret, se mendimi vret, se aftësia vret, se kultura e formimi vret.

Është 6 gushti i 1908-ës kur në Eskishehir pranë Ankarasë në Turqi gjyqtarit Hysen Çabej i lind djalë. E quan Eqrem dhe kur kërthiu është vetëm 6 muajsh, Hyseni kthehet me familjen në Gjirokastër. I vogli do e njihte gjithë jetën këtë qytet si vendlindjen e tij.
Është 6 gushti i 1908-ës kur në Eskishehir pranë Ankarasë në Turqi gjyqtarit Hysen Çabej i lind djalë. E quan Eqrem dhe kur kërthiu është vetëm 6 muajsh, Hyseni kthehet me familjen në Gjirokastër. I vogli do e njihte gjithë jetën këtë qytet si vendlindjen e tij.


Për shkak të formimit dhe jetës më shumë se 30-vjeçare mes Europës e Shqipërisë, Çabej pozicionohej natyrshëm te elita e vjetër, pa parti, të shkolluar jashtë, që vinin nga familje të mëdha dhe që nuk mund të pranonin një regjim që më së pari u merrte lirinë. Të gjitha këto u bënë shkak që ai të cilësohej që në fillim prej regjimit të ri si element i rrezikshëm, me probleme ideologjike e politike.


Teksa përgjohej në çdo hap e në çdo mendim, pyetja është si i shpëtoi ai vdekjes? Përgjigja do të ishte: heshti e nuk foli, me askënd, për asgjë.Ai rralloi takimet me të tjerët të mbetur gjallë. Dosja e tij në Sigurimin e shtetit tregon se numri i njerëzve që ai takon rrudhet vit pas viti.


Mbas 10 vitesh presion ndaj tij, nis politika e lirim-shtrëngimit. I jepen dy çmime të larta pas vitit 1961 dhe Çabeji që në dosje kishte qenë “armik i popullit” në fjalimet e Hoxhës përmendet si “mik i vjetër” dhe “profesor me rezultate të shkëlqyera”

Klasa e parë fillore, Gjirokastër 1914-15
Mbërritja në Austri, 1921
Vjenë, dita e flamurit, 28 nëntor e fundviteve '20
Me Profesor Norbert Joklin, Vjenë, fundi i viteve ‘20.
Hora e Arbëreshëve, 1932
Fotoja zyrtare e doktoraturës, Vjenë 1932.
Në vitet 30.
Profesor në liceun e Gjirokastrës vitet 1938-1939
Në vitet 40.
Me bashkëshorten, në plazhin e Durrësit, në fillim të viteve 50.
Me profesor Aleksandër Xhuvanin, në fillim të viteve 50
Në vitet 50
Me anëtarët e familjes, Tiranë 1963
Me bashkëshorten, në plazhin e Durrësit, në fillim të viteve 60.
Në vitet 60
Konferencë shkencore në Tiranë, 1964
Në vitet 60
Universiteti i Tiranës, në vitet 60, me kolegët dhe studentët
Në vitet 60
Në vitet 60
Ne fillim të viteve 70
Në fillim te viteve 70
Universiteti i Innsbruck, Austri, vjeshtë 1972, Konferenca Albanologjike me rastin e 100 vjetorit të profesor Norbert Joklin
Innsbruck 1972, nga e majta në të djthtë: Bedri Dedja, Spiro Floqi, Shaban Demiraj, Eqrem Cabej, Hermann Ölberg, Mahir Domi, Jorgji Gjinari.
Innsbruck 1972
Innsbruck 1972,me kolegun dhe mikun e tij Mahir Domi.
Innsbruck 1972
Innsbruck 1972
Me studentët e Prishtinës, Maj 1971.
Me studentët e Prishtinës, Prill 1971.
Me studentët e Prishtinës, 1971.
Universiteti i Prishtinës, 1971.
Prizren, Kosovë, 1971.
Dibër 1971.
Dhërmi, Shtator 1973.
Dhërmi, Shtator 1973.
Në vitet 70
Në zyrën e tij ne Institulin e Linguistikës, Tiranë vitet 70.
Në zyrën e tij ne Institulin e Linguistikës, Tiranë vitet 70.
Tirana, në fillim të viteve 70, me Selman Riza
Në vitet 70
Dhërmi 1976
Tiranë, në vitet 70
Në vitet 70
Në vitet 70
Në vitet 70
Në shkollën e Kabashit, Pukë, në Shqipërine e Veriut, vitet 70.
Te Arbëreshët e Kalabrisë, në vitet 70.
Në vitet 70
Festimi i 70 vjetorit të tij në Akademinë e Shkencave, Tiranë 1978.
Kufiri midis Greqisë dhe Turqis, Gusht 1979 me Luan Omari, Aleks Buda, Ismail Kadare, Alfred Uçi
Me Ismail Kadaren, Gusht 1979.
Vjenë, Tetor-Nëntor 1979.
Akademia e Shkencave, Tiranë, Korrik 1980, një muaj para vdekjes se tij.
Fotoja e fundit. Para nisjes për në Romë, në fund të korrikut 1980.
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Slider
Nëse ky burrë i mençur ia doli të bëjë kaq dritë në studimet albanologjike nën presion, sot ne as që mund ta marrim me mend se çfarë do të bënte në liri.Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *