Uncategorized

Facebooktwitter
Dignity among authoritariansPetraq Qafoku ishte 28 vjeç më 1944 kur vinte në Shqipëri nga “La Sapienza” në Romë me një diplomë inxhinieri miniere. I kishte nisur studimet në Bukuresht dhe i kishte kryer në Itali ndërsa lufta kishte filluar e mbaruar. Kthehej me dëshirën e madhe të bashkëkohësve të vet për të ndërtuar vendin e rrënuar.I vogël kishte mbetur jetim, e ndonëse vinte nga një familje tregtare nuk kish trashëguar prona a pasuri. Të afërmit e kishin ndihmuar të shkollohej prej rezultateve të mira në gjimnaz ndaj kthimi dhe vendosja në qytetin e lindjes në Berat, kur Roma në Italinë e pasluftës mund t’i ofronte një jetë krejt tjetër, nuk mund të ishte tjetër pos një dashurie për vendlindjen. Vendimi i tij i përgjigjet klimës shpirtërore të shumë intelektualëve shqiptarë që e kishin mjaft për zemër fatin e Shqipërisë...

E bën edhe më idealist këtë udhëtim, fakti që jetesa në vendin fqinj e kishte vënë në kontakt me literaturën që përshkruante tragjeditë e persekutimit në Bashkimin Sovjetik. Ndërsa modeli sovjetik po mbërrinte në Shqipëri, ndonëse interpretohej me idelae të mëdha, një i ri me formim intelektual mund ta ketë marrë me mend, se një ditë pas ideve të mëdha, do të shfaqej fytyra tjetër e asaj ideologjie.

E bën edhe më idealist këtë udhëtim, fakti që jetesa në vendin fqinj e kishte vënë në kontakt me literaturën që përshkruante tragjeditë e persekutimit në Bashkimin Sovjetik. Ndërsa modeli sovjetik po mbërrinte në Shqipëri, ndonëse interpretohej me idelae të mëdha, një i ri me formim intelektual mund ta ketë marrë me mend, se një ditë pas ideve të mëdha, do të shfaqej fytyra tjetër e asaj ideologjie.

E bën edhe më idealist këtë udhëtim, fakti që jetesa në vendin fqinj e kishte vënë në kontakt me literaturën që përshkruante tragjeditë e persekutimit në Bashkimin Sovjetik. Ndërsa modeli sovjetik po mbërrinte në Shqipëri, ndonëse interpretohej me idelae të mëdha, një i ri me formim intelektual mund ta ketë marrë me mend, se një ditë pas ideve të mëdha, do të shfaqej fytyra tjetër e asaj ideologjie.

E bën edhe më idealist këtë udhëtim, fakti që jetesa në vendin fqinj e kishte vënë në kontakt me literaturën që përshkruante tragjeditë e persekutimit në Bashkimin Sovjetik. Ndërsa modeli sovjetik po mbërrinte në Shqipëri, ndonëse interpretohej me idelae të mëdha, një i ri me formim intelektual mund ta ketë marrë me mend, se një ditë pas ideve të mëdha, do të shfaqej fytyra tjetër e asaj ideologjie.

Qafoku në rini-arkivi i familjes
Qafoku me bashkëshorten
Qafoku me familjen
1979 vendimi ku i jepet pafajesia
Qafoku me Fuat Babanin-arkivi i familjes
Letra e Qafokut për Gjykatën e Lartë
Qafoku në shkollë në Romë
Letra e Qafokut për Hoxhën pjesa 1
Letra e Qafokut për Hoxhën pjesa 2
Letra e Qafokut për Hoxhën pjesa
Qafoku rreth te 60 ave-arkivi i familjes
Tesere e Qafokut në Universitetin e Romës
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Slider
Pavarësisht asaj që ndjente miqtë që e kanë njohur në të gjallë, kujtojnë se ishte i jashtëzakonshëm. “Njeri me autoritet të lartë, përballë njerëzve autoritarë”, kujton një prej tyre, duke vënë në dukje autoritetin që i jepte dinjiteti jo pushteti.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *