Uncategorized

Sabiha Test 2

Masakra e 26 Shkurtit 1951 Informacion mbi 26 Shkurtin Pasdreken e datës 19 shkurt 1951, u hodh një sasi e vogël dinamiti në oborrin e ndërtesës së ambasadës sovjetike. Pati alarm në Ministrinë e Brendshme dhe në qarqet e larta politike të Tiranës dhe shqetësim në ambasadën sovjetike të Tiranës dhe në Ministrinë e Jashtme […]

Uncategorized

Kole Kamsi

Mësuesi i përkushtuar që u la në hije Kolë Kamsi vinte nga një prej familjeve më të mëdha shqiptare, historia e së cilës nis në shekullin e 12-të, e vijon deri në ditët tona. Rreth 16 pergamena që ruhen ende sot, flasin për këtë udhëtim nga një shekull në tjetrin të familjes Kamsi. Kolë Kamsi…folklorist, […]

Uncategorized

Gjergj Kokoshi

Çmimi i kundërshtimit ndaj regjimit “Një njeri që nuk ka bërë kompromise dhe si kompetent dhe me eksperiencë në fushën e arsimit” Nga Shkodra ku ka lindur më 1904, ka ikur për të studiuar në Itali dhe Francë për filozofi, është doktoruar në Paris për letërsi dhe në vitet 1930, është kthyer për t’u bërë […]

Uncategorized

Petraq Pepo 2

Të mbijetosh, nga iluminizmi te marksizmi “I shenjtë qëllimi, më i shenjtë, kur shpëton njeriu popullin nga feudalët, kur s’e lë bujkun të jetë rob dhe, në fund, kur shpëton shtetin” Petraq Pepo është liceist kur përmes një reportazhi, përshkruan udhëtimin e tij me nxënës të tjerë nga Korça në Tiranë për të rrëzuar mbretin […]

Uncategorized

Petraq Qafoku 2

Dinjitet mes autoritarëve I lindur në qytetin e Beratit, më 17 korrik të vitit 1916, në një familje tregtarësh që kanë pasion shkollimin e fëmijëve, mbas mbarimit të shkollës së mesme me rezultate të shkëlqyera, të afërmit e tij, meqenëse Petraqi mbetet jetim që në moshë të njomë, e ndihmojnë të vazhdojë studimet e larta […]

Uncategorized

Sabiha Test

Gentiana Sula Kur Sigurimi merrej me shkencë… Ideja për ta nxjerrë në dritë atë që Sigurimi thurte ditën e natën, me plane sekrete dhe manovra të mirëmenduara, është e hershme. Po ashtu, dëshira dhe puna këmbëngulëse për ta materializuar me narrativën përkatëse, të plotë dhe profesionale, kërkimin shkencor në dosjet e Sigurimit të Shtetit. Gërshetimi […]

Uncategorized

Arshi Pipa

Mendimet nuk mund të burgosen Arshi Pipa ishte një intelektual i rrallë..Dhe si i tillë kontributi që ai dha, por dhe do të mund të jepte në arsimimin e vendit do të ishte i vyer. I rritur në një familje arsim e kulturëdashëse, i pajisur me një arsimim solid dhe të plotë, i edukuar me […]

Uncategorized

Dinjitet mes autoritarëve Petraq Qafoku ishte 28 vjeç më 1944 kur vinte në Shqipëri nga “La Sapienza” në Romë me një diplomë inxhinieri miniere. I kishte nisur studimet në Bukuresht dhe i kishte kryer në Itali ndërsa lufta kishte filluar e mbaruar. Kthehej me dëshirën e madhe të bashkëkohësve të vet për të ndërtuar vendin […]

Uncategorized

Aleks Buda-2

Mes shkencës e politikës Portreti i gjerë i një burri me syze…në dukje babaxhan, me një buzëqeshje të ndrojtur zë vend të dukshëm në sallën kryesore të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë. Shikimi, sa pyetës dhe depërtues përtej qelqeve, është i palexueshëm. I atribuohet atij shumëçka që shkenca, biblioteka dhe historia kanë arritur në vitet […]

Uncategorized

Kur Sigurimi merrej me Shkencë

Gentiana Sula Kur Sigurimi merrej me shkencë… Ideja për ta nxjerrë në dritë atë që Sigurimi thurte ditën e natën, me plane sekrete dhe manovra të mirëmenduara, është e hershme. Po ashtu, dëshira dhe puna këmbëngulëse për ta materializuar me narrativën përkatëse, të plotë dhe profesionale, kërkimin shkencor në dosjet e Sigurimit të Shtetit. Gërshetimi […]